🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Деветте живота на Солун

Може ли градът да посочи на Гърция пътя за изход от кризата

Въпреки че държавната вноска в бюджета му е орязана с 60% в последните години, Солун завърши 2014 г. с 10 млн. евро излишък. Управата ми твърди, че е намерила начин да
Въпреки че държавната вноска в бюджета му е орязана с 60% в последните години, Солун завърши 2014 г. с 10 млн. евро излишък. Управата ми твърди, че е намерила начин да
Въпреки че държавната вноска в бюджета му е орязана с 60% в последните години, Солун завърши 2014 г. с 10 млн. евро излишък. Управата ми твърди, че е намерила начин да    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Въпреки че държавната вноска в бюджета му е орязана с 60% в последните години, Солун завърши 2014 г. с 10 млн. евро излишък. Управата ми твърди, че е намерила начин да    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Да пребориш алкохолната зависимост не е лесно, особено ако си потомствен винопроизводител. След като се е справил с това, сега кметът на Солун Янис Бутарис работи по друга, още по-амбициозна задача - да накара града и неговите близо милион обитатели също да се разделят с лошите си навици като пристрастеността към пилеене на средства, зависимостта от раздутия публичен сектор и хроничното неспазване на правилата.

Забутан някъде високо в картата на Гърция, хилядолетният Солун и неговият кмет, който няма нищо против сравненията с комиксовия герой Астерикс, се опитват да дадат енергичен отпор на разпада, завладял цялата страна. Наричали са града Тесалоники, Салоника, Селаник, Съруна. В него са живеели гърци, франки, османлии, българи, евреи, албанци, власи, арменци. Днес Солун носи всички белези на опустошенията след гръцкия икономически, политически и социален крах през последните години. Когато Бутарис поема управлението, градът е като микрокосмос на счупената система, довела до падането на Гърция на колене - фискална вакханалия, прогнила политика, повсеместни злоупотреби. Днес е сочен за пример, че промяната е възможна, дори без натиск отвън, и че има как да съществува друга Гърция, различна от тази в новинарските клишета. Преобразяването на Солун е в ход и макар да се натъква на множество препятствия, дава надежда, че вторият най-голям град в страната може да бъде пример как тя да скъса с порочните практики от миналото и да намери изход от кризата.

Смяна на манталитета

"Успяхме да приключим 2014 г. с 10 млн. евро бюджетен излишък", отбелязва гордо кметът Бутарис пред "Капитал". Плюсът се равнява на 2.7% от общо 371.2 млн. евро, с които градът е разполагал през годината. В същото време Гърция завърши миналата година с 2% дефицит. Успехът на Солун е още по-значителен, като се има предвид, че "от 2010 г. досега държавното участие в бюджета ни е намалено с общо 60%", допълва кметът.

И ако числата са неоспорими, гледките и гласовете в града продължават да говорят за противоречия между желаното и реалността, сблъсък между впечатляващи успехи и нелицеприятни поражения. Подходът на Бутарис е простичък - той не тръгва да открива топлата вода, а се учи от примера на най-добрите и си сътрудничи с други кметове от различни държави. В това число и от Германия, като делегации от Солун посещават Берлин и Кьолн в търсене на съвети как да се справи с боклука и да направи администрацията по-ефективна. Устремът му често се натъква на съпротива и за момента се оказва недостатъчен за намаляване на броя на общинските служители или за приватизиране на сметопочистването например, където войнственият профсъюз със 1800 членове оставя Солун заринат с отпадъци всеки път, когато кръстоса шпаги с кмета. И макар германското сп. Spiegel да нарече преди време Бутарис реформаторски герой, а в. New York Times да обяви в заглавие, че той "показва на Атина как се прави", недоволни не липсват.

С финансовата стабилност "се изчерпват заслугите на Бутарис към града", казва пред "Капитал" Елени Влахонасиу, преподавател по архитектура в солунския полувисш институт. "Не ме разбирайте погрешно - той е най-доброто, което градът е виждал от десетилетия насам, но за тези пет години подобри повече собствения си имидж, отколкото образът на града." Влахонасиу признава, че кметът е направил новата петкилометрова крайбрежна алея, но на места трасето трябва да заобикаля затворени частни имоти. Допринесъл е за огромния мол "Космос", но не се е намесил, за да бъде паркингът му безплатен. Планира трамвай, но обмисля да го даде на частен оператор. Основната критика е, че "Бутарис може и да говори от името на хората, но действа в интерес на бизнеса, защото в крайна сметка е част от него". Под "хората" Влахонасиу разбира онези граждански инициативи, които в последните години настояват например да се ограничават масите на заведенията, често заемащи и без това оскъдното пространство в града, както и да се контролира трафикът.

"Няма смисъл да се оправдаваме, но проблемите с трафика и масите на заведенията се задълбочиха, откакто преди година държавата премахна институцията на общинската полиция", отговаря Бутарис. Именно общинската полиция е следяла за проблеми като продажбата на контрабандни цигари, за масите по тротоарите и за правилното паркиране на колите. Сега тези отговорности са вменени на полицията, но "тя не може да е навсякъде". На бележката, че в България ефикасно функционира система за платено паркиране в центъра на градовете, Бутарис отговаря, че в Солун тепърва ще се обяви конкурс за изграждане на местен еквивалент. Междувременно хаотично спрелите автомобили продължават да препречват новопостроените велоалеи и да затрудняват почистването и сметоизвозването. "Трябва да изкореним това, защото, когато някой нарушава закона и знае, че не следва наказание, няма какво да го спре следващия път", признава кметът. И това е видимо по улиците. Пешеходците в Солун ги пресичат, сякаш нарочно на най-неподходящото място и като по правило, в разрез с общата логика за оцеляване.

"Това е едно от най-големите ни предизвикателства - да променим манталитета на хората", казва председателят на общинския съвет в града Панайотис Аврамопулос. "За нещастие, преди да приемат доброволно определени идеи и поведение, ще трябва да има санкции за провиненията им", продължава общинарят с визионерски плам. И в същото време пали цигара в кабинета си въпреки забраната за пушене, като така признава без думи, че битката ще е дълга.

На местния фронт тя започва през 2010 г., която е разделна година както за Гърция, така и за Солун. През пролетта страната обявява, че не може да обслужва дълга си, и малко по-късно се стига до първия от няколко спасителни пакета. През есента Солун за пръв път от почти 30 години избира кмет, който не идва от редиците на консервативната "Нова демокрация". Шестдесет и осем годишният тогава Янис Бутарис измества дълго управлявалия Василис Папагеоргопулос.

Макар да печели изборите с крехките 329 гласа, Бутарис влиза във властта с твърда крачка. Наема одитор - нещо нетипично за администрацията не само в Солун, прави ревизия и обвинява Папагеоргопулос в неверни финансови отчети, които прикриват липси от 51.4 млн. евро. През 2013 г. някогашният спринтьор е осъден на доживотен затвор за кражба на 17.9 млн. евро, докато е бил кмет. През 2014 г. присъдата е намалена на 20 години.

В края на ерата Папагеоргопулос "Солун дължеше между 90 млн. и 120 млн. евро", спомня си Бутарис. Пет години по-късно и няколко месеца след като е преизбран, този път с почти 20 000 гласа разлика, кметът е категоричен, че миналото не го интересува, помирил се е с него и няма какво да дели с историята. Когато го казва 73-годишен човек, който не крие поизбледнелите татуировки по ръцете си и отминалите проблеми с алкохола, това носи тежест. "Каквото било - било, не ме интересува какво се е случвало преди мен", обобщава Бутарис за предшественика си. "Важно е ние да си подредим къщичката добре."

Фотогалерия: Пътят към Солун

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Цялата галерия

В случая със Солун са били необходими няколко прости стъпки. "Първо беше ревизията. Трябваше да установим с какви хора и база разполагаме и да почнем по-сериозен контрол, защото когато имаш 3-4 хиляди служители и най-дребното прахосничество може да доведе до големи загуби", разказва кметът и през думите му прозира гласът на бизнесмена. Няма как да е другояче - когато Янис се ражда през 1942 г., семейството вече повече от 60 години произвежда и изнася вино. Макар в младостта си да е убеден привърженик на гръцката комунистическа партия, днес не вярва, че държавата може да управлява каквото и да било по-добре от частния стопанин. В страна като Гърция това му носи политически вреди и икономически ползи.

Срещу табутата

Опонентите му го обвиняват, че е прекосил целия политически спектър. "Изобщо не ме интересува какво говорят. Наричали са ме турчин, евреин, масон и какво ли не. А аз съм просто влах - нали знаете, имаме доста власи в Гърция", казва Бутарис, докато свива цигара в кабинета си. Със същото безразличие се отнася към заплахите преди няколко години на солунския митрополит да го отлъчи от църквата, след като е обявил, че е кремирал тялото на покойната си съпруга в България и че иска да построи крематориум в Солун. "Силно безразличен" го оставят нападките на консервативните му съграждани, след като преди четири години организира първия гей прайд в града. "Колкото повече минава времето, толкова повече намалява съпротивата срещу подобни неща", казва кметът. "За мен е важно, че хората започват малко да се разчупват."

Със същото спокойствие кметът руши и други табута, стига това да носи полза за града. "Може и да не знаете, но до Втората световна война Солун е предимно еврейски град. В холокоста загиват десетки хиляди солунски евреи. Дълги години това е мръсната тайна на града, който по никакъв начин не отдава почит на тази част от историята си", разказва Бутарис. Екипът му променил това. "Първо почетохме загиналите с паметник на площада, откъдето са потегляли композициите за Аушвиц." Вярно, паметникът на Площада на свободата почти не се вижда, защото мястото днес е паркинг, при това оживен. Значение обаче има жестът.

Практическото му изражение е откриването на пряка въздушна линия между Тел Авив и Солун. Благодарение на нея в града, където сега се възстановяват 12 синагоги, ежегодно прииждат десетки хиляди израелски туристи. Кметът ги нарича поклонници, а хората от туристическия бранш и собствениците на казиното до летището - "скъпи гости". Каквото и да влече израелците към Солун, то води до ръст на посещенията им с 10% годишно. Това едва ли ще се промени и след скандала с икономическия съветник на кмета, допринесъл силно за отварянето на града към Израел. Преди броени месеци Хасдай Капон напусна екипа на Бутарис след разкрития, че през 2011 г. е получил 13.2 млн. евро фиктивен кредит от поставената по това време под особен надзор Proton Bank. "Това засяга дейността на Капон като частно лице, но той следва да понесе отговорността си", заяви Бутарис, когато приемаше оставката на заместник-кмета.

Кметът има какво да разкаже за заварената корупция, неефективната администрация и схемите за източване в града, които са умален модел на случващото се в цяла Гърция в предкризисните години. Допреди ревизията "служебните ни коли са харчели по 11 литра гориво на 100 километра. Изведнъж разходът им падна на 5-6", спомня си Бутарис. Преди служителите от общинската сметоизвозваща фирма "са си пишели редовно нощни дежурства - плътно от 10 вечерта до 6.30 сутринта", продължава кметът. Вярно, изпуска факта, че заради трафика беше практика боклукът да се събира късно вечер, но "всяка нощ и по цяла нощ, как стават тези неща", продължава възмутено. По подобен начин общинската телевизия TV100 е имала 120 души екип и бюджет от 10 млн. евро. "Е, свихме ги малко и бюджетът им е 3.5 млн. евро, но са пак 120 души и вършат същата работа." С усилия "оттук-оттам" пробойните в общинските финанси се запушват и за 2015 г. Солун приема балансиран бюджет. А градът е избран от специалното звено на ЕС за Гърция (т. нар. task force) за пилотно приложение на административни промени, преди да бъдат въведени в останалите големи общини в страната.

Дипломация на градовете

За солунския журналист Апостолос Ликесас основният проблем на града е, че е избрал да се развива като "голям хотел". "Представете си град от един милион души, който приютява най-големия университет в страната с общо 100 000 студенти. Солун беше едно огромно общежитие, рекламиращо айляшкия живот и паразитиращо от тези младежи. Това продължава и сега, но в никакъв случай не носи устойчиво икономическо развитие", смята Ликесас. Критиката на журналиста идва от позицията му на основно лице в солунския клон на радио "Сто кокино", официален канал на управляващата СИРИЗА, в момента залвадян от най-радикалните левичари в коалицията.

Кметът Бутарис отговаря задочно на Ликесас с думите, че местната власт може и следва да избере малко, но постижими приоритети в развитието на града. "Ние преценихме, че богатството на Солун са младежите и историческото му наследство и заложихме на тях." Успехът е впечатляващ - между края на 2010 г. и края на 2013 г. Солун е постигнал 19% ръст в броя на туристите в сравнение с 13% спад в Атина за същия период, показват данни на Гръцката туристическа конфедерация (SETA). Освен израелци "миналата година сме довели 20 000 турци, нищо, че старите хора тук още говорят, че турците щели да ни избият", казва кметът.

Схемата е подобна на тази с Израел. Подобно на някогашната еврейска физиономия на града, в един от предишните си животи Солун крие семената на съвременната турска република. В града е роден и израснал Кемал Ататюрк. Нещо повече, на същия Площад на свободата, откъдето по-късно са потегляли влаковите композиции за Аушвиц, през 1908 г. е прочетена прокламацията за преврата на младотурците. Оттам площадът носи името си. Днес той е туристическа дестинация, като за достигането й помага откритата наскоро въздушна линия между Солун и Истанбул.

Това са широко рекламираните постижения на "дипломацията на градовете", която Бутарис води. "Ние не изместваме външната политика на страната, просто сме първите в Солун, които признават, че градът е имал и еврейско, и турско, и българско минало. Отваряме широко вратите към тези страни и казваме - елате да споделим заедно спомените за това минало", твърди кметът. Същото нещо ще повтори в София, където на 20 април той ще представи града.

Проблемът с отворените врати е, че пропускат и движение навън. В последните години в Гърция се завърна феноменът на емиграцията. "Бягството навън за съжаление е открай време при нас. Всеки способен и амбициозен винаги е бягал към Атина или чужбина", споделя Хриса Фотиаду, реставратор в Археологическия музей на града.

Примерите за хроничното обезкървяване и недостигаща компетентност са навсякъде, дори около метрото, което буквално и преносно е огромна дупка в центъра на града. "Проблемът там изначално бе в липсата на професионализъм. Нямаше предварителни проучвания и планиране, а всичко вървеше на принципа "гледаме и действаме", казва Аврамопулос. От години работата по метрото е спряла заради археологическа находка, изненадала силно строителния консорциум. На трасето под основната солунска улица "Егнатия" строителите се натъкват на запазен участък от античния път Виа егнация. Проучвателната дейност на държавата забавя строежа. Консорциумът фалира, а наследникът му иска от Атина почти 300 млн. евро неустойки за забавянето. "Сега двете страни са на арбитраж и силно се надяваме, че държавата ще намери отнякъде пари, за да продължи строежът. Иначе страда градът, страда и бизнесът", описва Бутарис парадоксалната ситуация.

И докато противниците му продължават да го обвиняват, че защитава само интересите на бизнеса, вместо да се грижи за "хората", и че е национален изменник, кметът реагира с характерното си спокойствие. Неговият отговор е, че човек не бива да се отказва да преследва мечтите си. "Гледам съучениците си, вече дядовци като мен, в кварталното заведение да пият кафе. Казвам им - я се вижте, чакате да ви отнесе смъртта, а аз имам младо гадже." Дори само този живец да предаде на съгражданите си, ще е доволен, че има напредък. Който ще бъде още по-голям, ако търсенето на нов и ефективен подход се превърне в модел за цяла Гърция.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forza avatar :-|
    forza
    • - 6
    • + 74

    Бутарис е образ във всяко отношение - спор няма.
    Между другото, родът му е от Крушево, в Македония, онова същото от Илинденското въстание.

    Но, не мога да се сдържа и ще попитам:
    - жест към евреите = много туристи;
    - жест към турците = много туристи;
    - българите така и така си ходим често там - нещо, жест или жестче поне към нас няма ли...?
    Примерно - да бъде означена сградата или поне мястото на някогашната българска гимназия?
    Или нещо друго, подобно, което да не пали много андартски страсти.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 60

    До коментар [#1] от "forza":

    Едва ли ще стане това с табелите. Исторически отношенията българи-гърци са доста обрасли. Погледнете коментарите по форумите под някоя статия за Гърция.
    Гърците също не ни отстъпват. Преди години в Солун ме заведоха на мач между ПАОК и някой от атинските грандове. Полицаите бяха колкото запалянковците. Атиняните дразнеха солунчани като им скандираха: Вулгари! Вулгари...

    Нередност?
  • 3
    daaam avatar :-|
    daam
    • + 30

    Явно противоречива личност, но поне върши добра работа /в повечето случаи/

    Нередност?
  • 4
    aleko avatar :-|
    aleko
    • - 33
    • + 16

    Не схванах каква е поуката от тези 200 реда възхвала на солунския кмет - всъщност ако не е красивият крайбрежен булевард, Солун е едно доста семпло място и единствено отправна точка за шопинг. Има хубави таверни встрани от турпотока. И толкоз.

    Нередност?
  • 5
    grand_funk.70 avatar :-|
    grand funk railroad
    • + 26

    Значи може и без огромен дефицит.

    Нередност?
  • 6
    svedust avatar :-|
    svedust
    • - 3
    • + 28

    За съжаление е така. На Балканите страните повече са воювали помежду си, отколкото да си сътрудничат. Още България не е получила извинение от Сърбия за сръбско българската война, но в Сърбия постоянно квичат за българските жестокости от 1941 -1943, когато си връщаме Западните покрайнини. Истината е, че и двете страни трябва да се извинят една на друга. Все пак сме братя въпреки, че повече сме се тепали помежду си повече отколкото обичали. Същото и с гърците. Факт, те са били люлката на съвременната цивилизация, но сега реалността е друга. Българите са голяма общност в Гърция, няма спор за това, но все още, даже тези, които са наследници на старите българи, а такива има много в Солун, се срамуват да кажат, че са българи. Апропо, гръцките жестокости срещу българските малцинства в периода 1944 - 1980 са нечувани и още не сме получили извинение за това.

    Иначе, кметът е прав, държавата е най-лошия възможен стопанин, но докато една социалистическа Гърция върви към намаляване на държваната собственост, т.нар. дясно правителство или коалиция на ГЕРБ -РБ увеличават дела на държавата в предприятия и държат все още всичко да е или държвно или общинско, най-малкото, защото искат и крадат много, много, много. Гръцкият сценарий скоро ще ни застигне, хубаво е да го знаят това българите - до 2-3 години ни чака същото. Кражбите, злоупотребите, корупцията, огромните заеми - това са само част от чудовищните дейсттвия на управляващите срещу българския народ.

    Нередност?
  • 7
    ebd02383050 avatar :-|
    ebd02383050
    • - 5
    • + 18

    До коментар [#2] от "D-r D":

    И Атиняните изобщо не са ги излъгали .

    Нередност?
  • 8
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 5
    • + 16

    До коментар [#6] от "svedust":

    Бързаш колега ! Като говориме за жестокости между гърци и българи в съвременната история да хванеме началото.Изкореняването на гръцките общности от Източна Румелия и Черноморието 1885-1907 !
    По темата.
    До коментар [#4] от "aleko":

    Май не си идвал в Солун !
    От стратегическа гледна точка Солун е може би най-важния град на Балканите.Най-малкото защото е вход към вътршноста,но и изход от нея !
    Бутарис има и някои добри идеи ,но като цяло е смешник.Не е рядкост да се разхожда по коридорите на кметството пушейки марихуана !

    https://ethnikismosblog.files.wordpress.com/2013/11/1390620_579505835438149_510917660_n.png
    http://www.xryshayghkerkyras.com/uploads/2/1/9/0/21906974/3901939.jpg?376.13307984790873
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/aftodioikisi/article3313239.ece/BINARY/w660/opl180215.jpg

    Нередност?
  • 9
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 1
    • + 19

    Бившия кмет на Солун в панделата...?! Стига бе! А тука ГЕРБ издигна Кирил Йорданов за кмет на Варна, за незнам си кой мандат!

    Нередност?
Нов коментар