Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гърция. Кухня с 4-хилядна история

по статията работи: | 04 юли 2013 Прочитания: 4227 2
Понесла много чужди влияния и до днес си остава една от най-вкусните
Гърция. Кухня с 4-хилядна история
Източник: Wikimedia Commons

Гръцката кухня принадлежи към семейството на средиземноморските кухни и съответно споделя някои от характеристиките й. Употребата на зехтин е широко предпочитана от гръцките кулинари.

 

А с него гърците обичат да подправят всякакви зеленчуци и билки, семена, вкусен препечен хляб, различни меса и, разбира се, риба.

 

Какво е гръцката кухня без маслините, сиренето, тъмните патладжани, тиквичките и йогурта, с който се явяват конкуренция по света на нашето кисело мляко?

 

Десертите в гръцката кухня са известни с доминацията на ядки и мед. Звучи наистина обещаващо! Гръцките пекари приготвят и много вкусни сладкиши от хилядолистно тесто с различни пълнежи.

 

Мезетата, които гърците обичат да похапват, задължително вървят ръка за ръка с любимото узо, домашна ракия или ликьори с анасонов аромат. Тук си стиснахме ръцете определено.

 

 Източник: Wikipedia. Традиционно мезе с козе сирене

 

Гръцката кухня има дълга история – около 4000 години са минали, за да се радваме на вкусните ястия, които днес може да опитаме в приветливите таверни и малки ресторантчета на брега на морето.

 

А вкусовете са се променяли с течение на времето и различните региони оказват своето влияние, разнообразявайки съставките на рецептите.

 

Древната гръцка кухня се счита за предшественик на западната кухня, която разширила влиянието си през древен Рим, достигнала почти цяла Европа, а и отвъд нея.

 

Аркестратос (гръцки поет) е автор на първата гръцка кулинарна книга, датираща от 320 година преди Христа. Някои от ястията, които и до днес се срещат, могат да се проследят още в Древна Гърция, като супата от леща, бонбоните pasteli, направени от печен сусам и мед. λουκάνικο пък е названието на свинска изсушена наденичка.


 Източник: Wikipedia. Традиционна гръцка таверна


Тъй като все пак сме съседи, имаме и своите прилики. Що се отнася до кулинарния свят. Говоря за дзадзикито или, както си го знаем у нас – сух таратор или просто снежанка.


Традиционното сирене фета, което можете да опитате с някои от вкусните хлебчета, собствено производство, ще ги намерите по носещия се аромат.


Османската империя през годините и тук е оказала своето влияние. Гърците също приготвят мусака, но разликата е в тиквичките и патладжаните, които слагат вместо картофи, юварлак или юварлакия и бюреци.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Krasimira Jekova
05.07.2013 | 16:20
в гърция готвят супер вкусно , пак ми се ходи там
1
Vqra Petrova
05.07.2013 | 15:15
Имат интересна кухня имат гърците,аз съм голям фен на тяхната кухня.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...