Гръцката кухня принадлежи към семейството на средиземноморските кухни и съответно споделя някои от характеристиките й. Употребата на зехтин е широко предпочитана от гръцките кулинари.
А с него гърците обичат да подправят всякакви зеленчуци и билки, семена, вкусен препечен хляб, различни меса и, разбира се, риба.
Какво е гръцката кухня без маслините, сиренето, тъмните патладжани, тиквичките и йогурта, с който се явяват конкуренция по света на нашето кисело мляко?
Десертите в гръцката кухня са известни с доминацията на ядки и мед. Звучи наистина обещаващо! Гръцките пекари приготвят и много вкусни сладкиши от хилядолистно тесто с различни пълнежи.
Мезетата, които гърците обичат да похапват, задължително вървят ръка за ръка с любимото узо, домашна ракия или ликьори с анасонов аромат. Тук си стиснахме ръцете определено.
Източник: Wikipedia. Традиционно мезе с козе сирене
Гръцката кухня има дълга история – около 4000 години са минали, за да се радваме на вкусните ястия, които днес може да опитаме в приветливите таверни и малки ресторантчета на брега на морето.
А вкусовете са се променяли с течение на времето и различните региони оказват своето влияние, разнообразявайки съставките на рецептите.
Древната гръцка кухня се счита за предшественик на западната кухня, която разширила влиянието си през древен Рим, достигнала почти цяла Европа, а и отвъд нея.
Аркестратос (гръцки поет) е автор на първата гръцка кулинарна книга, датираща от 320 година преди Христа. Някои от ястията, които и до днес се срещат, могат да се проследят още в Древна Гърция, като супата от леща, бонбоните pasteli, направени от печен сусам и мед. λουκάνικο пък е названието на свинска изсушена наденичка.
Източник: Wikipedia. Традиционна гръцка таверна
Тъй като все пак сме съседи, имаме и своите прилики. Що се отнася до кулинарния свят. Говоря за дзадзикито или, както си го знаем у нас – сух таратор или просто снежанка.
Традиционното сирене фета, което можете да опитате с някои от вкусните хлебчета, собствено производство, ще ги намерите по носещия се аромат.
Османската империя през годините и тук е оказала своето влияние. Гърците също приготвят мусака, но разликата е в тиквичките и патладжаните, които слагат вместо картофи, юварлак или юварлакия и бюреци.